Havi ajánló - Február


Mindennapi ​számmisztika
Gyakorlati útmutató sorsunk feltárására


Nagyon alapvető, kissé talán elnagyoltnak is mondható ismertetés a számmisztika (numerológia) világából. Ennél azért jelentek meg már mélyebb, részletesebb, sokkal spirituálisabb vagy épp gyakorlatiasabb hasonló művek, akár magyar szerzők tollából is. Ami menti ezt a kötetet, hogy nagyon szép kiállítású, keményfedeles, míves színes illusztrációkkal. Ajándéknak tökéletes ezoterikus érdeklődésű ismerőseinknek, barátainknak.




Mindennapi ​asztrológia

Gyakorlati útmutató horoszkópunk értelmezéséhez

Szintén nagyon alapszintű, és kissé hiányosnak mondható ismertetés az asztrológia világáról. Azt mondjuk abszolút nem értettem, hogy ha főleg a nyugati asztrológia történetéről, ill. a Zodiákus jegyekről szól, akkor mit keres benne egy fejezetnyi kínai asztrológia, és abból is csak az állatövi jegyek felületes ismertetése. Akkor már lehetett volna a védikus asztrológiát is ismertetni ilymódon. 
Ami menti ezt a kötetet, hogy az asztrológia történetét nagyjából jól összefoglalja alapszinten, ill. Zodiákus jegyekről szép, kerek, hangulatos ismertetőket közöl, és mint a szerző másik kiadott kötete, ez is nagyon szép kiállítású, keményfedeles, míves színes illusztrációkkal. Ajándéknak tökéletes ezoterikus érdeklődésű ismerőseinknek, barátainknak.




Hygge 

Harmónia dán módra


Ideális hygge körülmények  közt olvastam ezt a könyvet, azaz az alattunk levő lakást átalakítják, falat vernek, csempéket törnek, csiszolnak, meg ami belefér. Ennek ellenére ez a könyv megnyugtatott. Bár nem igazán gyakorlati dolgokat tartalmaz, inkább egyfajta értekezés a 
hüggéről hyggéről. Körbejárja a valahova tartozás, a biztonság, az otthonosság, a jóllét, az egyszerűség és a napi rituálék témakörét. De nem tanácsokat ad, hanem inkább hangulatokról, hozzáállásról mesél. Szóval annak való, aki magáról a hyggéről akar megtudni többet, körbejárni ezt a fogalmat, és beleilleszteni az életmódjába.


Lagom

A boldogság svéd titka

Ez a Lagom-könyv kicsit jobban tetszett mint a másik Lagom könyv. :) Bár nagyjából ugyanarról szólt, de szívemhez közelebb álló, megengedőbb stilusban, a szerénységről, a megelégedettségről, az ünnepi kihágásokról, de azt is körbejárja, hogy mennyire jó vagy nem annyira jó, ha annyira egyenlő szintre hozunk 
kényszerítünk mindenkit (mint a kommunizmusban), de a környezettudatosságról, a skandináv lakberendezésről, na és persze a fika-ról sem feledkezik meg, (nem tehetek róla, mindig más jut eszembe róla nem a kávé :D ). Ami viszont nagy erénye a könyvnek, hogy csodaszép, hangulatos művészi fotókkal támasztja alá a mondandóját, a hámló vakolatok, a falnak támasztott retró bicikli, a vintage étkészlet, a kopasz ágakon átsejlő délutáni napfény pászmái…andalító, nah! 
(Mondjuk azért én maradok a hyggénél – sokkal cukibb életfelfogás!)



Tér-lélek-tan 

Otthonod titkos üzenete

Ez nem lakberendezési könyv, inkább egy elmélkedés, esszé, a teret és az embert, a lakást és a lakóit alkotó energiák mibenlétéről különböző kultúrák tükrében. Bár külön fejezetekben veszi a lakás helyiségeit, de ez ne tévesszen meg senkit, nem kapunk gyakorlati tanácsokat, inkább egy szemléletmódot, hogyan viszonyuljunk a lakásunk egyes funkcióihoz, az üres terek és a bútorok arányához, a kelmék és kiegészítők esztétikai és érzelmi értékéhez, a fények és árnyékok változásaihoz. 
Szóval nekem egy kicsit elvont volt, olyan, amiből nem nagyon maradnak meg konkrét részletek, nem is nagyon lehet kiragadni belőle azokat, inkább csak hangulatokat, hozzáállást ad át a harmóniában levő ember és tér viszonyáról.




Van ​egy ötletem

Hogyan építs énmárkát?


Bár nem mondanám, hogy Oravecz Nóra rajongója vagyok, sőt, de ez a könyve teljesen értelmes, és az énmárka építésről szól. Méghozzá Nóra saját tapasztalataiból építkezve, és saját történetén keresztül elmesélve. A kötetből az világlik ki, hogy Nóra nagyon tudatosan és hatalmas elszántsággal építi ki az életét és karrierjét, mint véleményvezér, író és marketinges. A jelenben éppen külföldi érvényesülésre törekszik. Sok sztorit elmesél, amik vele vagy ügyfeleivel, nevesebb ismerőseivel történtek. Mondjuk nagyon mélyre nem megy az énmárka vagy personal branding épités rejtelmeibe, inkább általánosságban mesélget róla, de azért érinti a következő témákat: a social media platformokat, milyen posztokat írj, hogyan kell követőket szerezni, milyen üzenetet közvetítsünk, hogyan építsünk online közösséget, hogyan szerezzünk szponzorokat, hogyan találd meg a célközönséged, hogyan dolgozz otthonról, stb. 
Őszintén szólva könnyen, gyorsan olvasható, olvasmányos mű de hogy mennyire felépített az jó kérdés, pl.meglepődtem, hogy tartalomjegyzék nincs benne, ami azért egy szakmai műnél nem hátrány! 
Szóval azért vannak azért mélyebb és részletesebb művek is a témáról, mint Nagy Krisztina könyve vagy a külföldi Énmárka c. könyv.



Lényeglátás


Kevesebbet, de jobbat

Roppant hasznos szakmai könyv arról, hogyan határozzuk meg életünk prioritásait, és hogyan nyesegessük le a lényegtelen dolgokat a a lényegesekről, hogy az igazán fontos dolgokkal tudjunk foglalkozni az életünkben és a munkánkban. Beszél a rutin adta előnyökről, a rugalmas szervezésről, hogyan biztosítsunk magunknak elegendő időt a céljainkra, hogyan mondjuk nem-et a számunkra megterhelő feladatokra, hogyan küzdjük le az idő-és energiapocsékolást és ezernyi olyan dologról még, ami közénk és a lényeg közé állhat. Két embertípust vesz végig, a Lényeglátókat és a Lényegvakságban szenvedőket, hogy hogyan közelíti meg egyik és másik típus a problémákat. Sok szervezeti, munkahelyi és vállalati példát hoz, ill. a saját életéből is, amellyel élővé teszi az elmondottakat. Ez tipikusan az a könyv, amiben aláhúzogat részeket az ember és időről-időre visszatér hozzá, hogy az aktuális részt átvegye mégegyszer.



Vagány ​vagy!


A könyv nem mond új dolgokat, de új, friss stílusban teszi. Ami az elején még furcsa is volt nekem, hogy komoly spirituális témákat ennyire szabados szlengben (badass) tárgyaljon. De mint kiderült, az írónő eléggé hippis alkatú, aki inkább a buli, a kreativitás és a szabadság oldaláról közelíti meg az élet dolgait. Ebben az egyéni stílusában ír a mindennapos jelenlétről , arról, hogyan szeresd önmagadat, hogyan találd meg az életcélodat, min jártasd az agyad és min ne, hogyan működtesd jól az ösztöneidet, mire jó a hála és a megbocsátás, a halogatás, túlhajszoltság, a félelmek és a pénz szerepe az életünkben, stb. 
„A valóságunk a gondolataink tükörképei, beleértve az embereket is a valóságunkban” – azért ebből a alfejezetcímből is látszik, hogy bombasztikus újdonságokat nem közöl ( 
pláne ha valaki nem 16 évesen olvassa, és nem ez az első önsegítő/spirituális könyve ), mert ezeket a felismeréseket ezer könyvben elolvashattuk már – és ez is vele a bajom: kicsit vagányabbat (much more badass) vártam az egésztől! 
De 1. mindenkinek el kell valahol kezdeni, miért ne itt akkor már? 2. a megközelítése sokkal vagányabbá és fiatalosabbá teszi, mint a sok mély elmélkedés meditáció és mindfulness hasznáról hasonló ilyen könyvekben, 
Szóval főleg olyanoknak ajánlom,akik még nem igazán olvastak ilyesféle gondolatokról, de szeretnék valahol megismerni ezeket, kicsit belekukkantani a világ másfajta szemléletébe.




A ​siker tintája
Kalandos lépések az írói karrier útján
Egyik érdekessége a kötetnek, hogy On Sai irta. Másik, hogy szerepjátékos, kalandregény formátumban. Rövid fejezetek, amelyek végén 2 vagy 3 irányba is elindulhatsz, nem kell föltétlenül a következő fejezetet elolvasni. Haladhatsz az érdeklődésed szerinti témák mentén is.
Hátránya, hogy mint a Könyvmolyképző Kiadó szerkesztője, szigorúan szerkesztői/kiadói szemszögből írta meg a tudnivalókat: milyen hibákat ne kövess el, hogy javítsd a meglevőket,milyen zsánerek és műfajok vannak, kik lehetnek a célközönséged, milyen bemutatkozó levelet küldj egy kiadónak, milyen legyen a dramaturgia, a párbeszéd műveidben, milyen nyelvtani szabályokra figyelj, hogyan működj együtt a szerkesztőddel stb. Viszont nem igazán fejti ki a dolgokat, csak felvillantja a problémákat és lehetőségeket. Ha jobban szeretnénk elmélyülni akár a nyelvtani szabályok használatában, akár a dramaturgiában vagy a könyvkiadás rejtelmeiben, akkor inkább Nádasi Krisz könyveit ajánlanám.
Az biztos, hogy egy-két kétes pontra rávilágított az én írásaimban is, viszont nem igazán sarkall magára az alkotás folyamatára. Szóval semmiképp sem ajánlanám az alkotás kezdeti szakaszában! Csakis a legvégén, amikor mindennel készen vagy, és elindulnál az átdolgozás, javitás és kiadás rögös útján.

Kreatív ​lélek

Játékos gyakorlatok a bennünk élő művész felébresztésére
Az egész könyv olyan, mintha pici akupunktúrás tűkkel szúrkálnának. Meleged lesz, aztán rohanni akarsz. Csinálni – bármit. Minden fejezet után egyre nagyobb a késztetés, hogy felugorj, hogy csinálj valamit, akármit – vagy fejezd be már végre azt az átkozott könyvet ami fél éve az utolsó 3 fejezetére vár!
Szóval, ellentétben Varga Bea szabályokat soroló könyvével, Pam Grout inkább a lelkesítésre helyezi a hangsúlyt, ihletet ad és bátorságot, hogy elkezdj végre alkotni, hogy észrevedd az élet szépségeit és elgondolkozz az értelmén. Nem az elismertség, hanem maga a művészi folyamat a lényeg szerinte. Annak ellenére, hogy rengeteg ismert, híres ember példáját hozza, akik hátrányos helyzetből indultak vagy akadályokkal szembesültek. Igy láthatjuk, hogy milyen jó társaságban vagyunk, hisz ők is kínlódnak, küszködnek a művészetükkel, De ezzel példát is mutatnak nekünk, hogy mindenki tud alkotni, nemcsak azok akiknek papírjuk van róla. Lehet, hogy kicsit túltolja az optimizmust, de kell is, hiszen az elején minden ilyen dolog rohadt lelkesítő és felvillanyozó, de mikor már a kitartásról van szó, hát…. Ezért is van minden fejezet végén 3 bolondos kihívás-ötlet amit megvalósíthatsz, ill. feladatok is, hogy feje tetejére állítsd a gondolkodásod. Szóval ha elszáll az ihletünk vagy csak megtorpanunk, vagy túl fáradtak vagyunk, hogy kicsiholjunk magunkból bármit is, csak vegyük elő ezt a könyvet és mindjárt egy csomó inspirációnk támad. Én ennek érdekében tele post-it-eztem a lapokat (persze csakis kékkel és rózsaszínnel, hogy illeszkedjen a borítóhoz! :) )
NB. Elvileg a könyv úgy épül fel, hogy egy évnyi tartalmú, azaz 52 hétre van egy-egy fejezet minden hétre – de akkor se bánod meg, ha egyszuszra elolvasod. Trust me!


És végül, de nem utolsósorban, egy netes ismerős könyve, amit szeretettel ajánlok mindenkinek:

Lenormand ​tarot 

Gyakorlatok a kártyakombinációk használatához
Annak, aki a Lenormand-kártyát akarja használni, nagyon fontos és alapvető tananyag, bár mint minden tanár, a saját egyéni módján magyarázza a lapokat és azok elhelyezkedéseit, de szisztematikusan végigmegy minden egyes lapon, nemcsak példákat hoz, ez nagy segítség lehet. Ezenkívül még ígér a szerző több kiegészítő könyvet is, azokkal együtt egy komplett tanfolyamnyi anyag lehet a kezünkben!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése