Több mint 200 éve hunyt el Jane Austen

Jane Austen 1775 dec. 16-án születetett Stevestonban, Hampshire-ben, egy  angliai halászfaluban. Miss Austen Nyilas nő volt Szűz Ascendenssel. Nézzük meg, milyen alkat volt, és honnan eredeztethetők a regényei, amivel beírta magát az irodalomtörténetbe? 
Jane képletében a Levegő elem van túlsúlyban és legkevesebb a Víz elemből van. Kétségbeesetten vágyott kapcsolatokra, de sem a házasság, sem a megfelelő széleskörű szellemi/irodalmi társaság nem adatott meg neki. 


Mivel a Levegős házaiban összesen 1 bolygót találunk, ezért a lehetőségek hiánya  állandó frusztrációt okozott neki (amire kitér naplójegyzeteiben és regényeiben is).


Az az egy bolygó nem véletlenül a 3.testvér házban van. Az egyetlen akiről úgy érezte maradéktalanul megérti őt az Cassandra volt, imádott nővére. A Víz elemű házakban azért több bolygó van, ez azért mutat némi lelki megpróbáltatást, amit nehezen viselt a kevés Víz elemével. Amúgy is nehezen tudott érzelmileg kommunikálni, a Levegő és Föld elem kiemeltsége miatt inkább száraz humora volt, és ésszerűen szemlélte az embereket. Ez megjelenik  a regényeinek nőalakjaiban is, akik gondosan titkolják érzelmeiket és inkább az eszükre hagyatkoznak a párválasztásban is.

Az is látható, hogy inkább az Északi térfél a kiemelt nála, csendesen elvonultan alkotott, sok ismerősük nem is tudta, hogy regényeket ír (már csak azért is, mert akkoriban, főleg egy nőnek, ez szinte megvetendő tevékenységnek számított). A Keleti és Nyugati térfél arányosan telített, így egészséges egyensúlyban tudta tartani a magával  és a másokkal való foglalkozást.

Nézzük akkor a közelebbről a személyiségét. A Szűz Ascendens egy földies jegy, hideg-száraz ősminőségekből áll. Azaz magába húzódó és strukturált. Ez a hozzáállás segítette az írásban. Ráadásul a szül.uralkodója a Merkúr a 3.házban van, azaz az írás házában, ez számára elsőrendű elfoglaltság jelentett (már 12 évesen nő létére, írogatott és első regényét 15 évesen fejezte be).
Igaz, az a Merkúr csak egy arculati Merkúr aztán exil, és hanyatlóházban, vagyis nem volt olyan erős, mint szerette volna (40 éves korától már hanyatlott az egészsége és 42 éves korában elhunyt), és nehezebben boldogult könyvei kiadásával is. Viszont a 3.házának az ura egy egzaltált Mars a Bakban - az írás szenvedélye gejzírként tört ki belőle, visszafogni se lehetett, és nagyon jól írt.



A Neptunusz az Ascendensén viszont elhitette vele, hogy lehet happy end a történetek végén, minden könyvében meg is jelenik ez, minden akadályoztatás ellenére. Talán ő az életében is hitt benne végig, várta a lovagot fehér lovon, bár hajadonként halt meg. És mivel a Neptunusz a 7.h-nak társura lehet modern értelemben, mondhatjuk azt is, hogy a lehetséges partnerekben rendre reménykedett aztán csalódott.
A triplicitás, aztán exil Jupiter mint 7.h.ura is jelzi, hogy fiatalabb korában még jobban lett volna lehetősége férjhez menni, később ez az esély elenyészett.
A Merkúr a Jupiter uralma alatt, szeretett is volna férjhez menni, ha nem is ezt propagálta írásaiban, de azért csak férjhezmenéssel végződött minden sztorija,
Azt tudjuk hogy volt egy kérője, akit elfogadott aztán eltaszított, de csak az ő leírásaiból tudjuk, hogy szerinte visszataszító volt - na most, egy Neptunusznak az Ascendensen egy angyal sem elég angyali! A tökéletes álomalakot keresi, ennek soha senki, se akkor, se most, nem tudna megfelelni.
Szóval ez is belejátszhatott a dologba. Pedig a Merkúr és a Jupiter az 1-7.h.urai, kölcsönös uralmi recepcióban vannak, szerették volna, segítették volna egymás a házastársával, sőt mivel uralmi recepció, igazán úgy tudott volna kibontakozni ha férjhez megy! Nos, ezt már sosem tudjuk meg....


Az Asc által jelzett jellemvonásokhoz jön még a Nyilas Nap, vagyis tudatosan szabadszellemű, kicsit férfias és tüzes szellemi ember volt, a Holdja pedig a Mérlegben ösztönösen visszafogta és kiegyensúlyozta a személyiségének széthúzó vonásait. Valószinüleg ált. békére törekedett, kerülte a konfliktusokat,  és ott érezte otthon magát, ahol békében, nyugiban alkothatott (az ilyen otthonos helyekről sok leírást találunk szintén a regényeiben).

A siker háza a 10.h. aminek szintén a Merkúr az ura. Ez egyrészt jelzi hogy ő maga egy volt a hivatásával, másrészt hogy életében nem érintette meg annyira a siker szele: a regényeit csak 1811-től kezdték kiadni (36 éves korától) és 4 évvel később már megrendült az egészsége, egyre kevésbé tudta élvezni az elismerést. Bár közönsége volt (a 7.h.ura Jupiter vegyes triplicitású aztán exi) és szerették őt és a munkáit,(Jupiter az Merkúr uralma alatt).

Halála után az elismertsége növekedett (az elforg.10.h.egzaltált Szaturnusz jelzi a Mérlegben), viszont a közönsége arányaiban talán kevesebb lett (elforg 7.h. ura a Vénusz exil a Skorpióban). Igaz ott van a ki-kiugró egzaltált Szaturnusz is a Mérlegben = időnként újra és újra felfedezik és akkor egy időre kiemelkedően sokan kezdik olvasni.

Mindenesetre ő már bekerült az irodalomtörténetbe, és minden kor újra és újra fel fogja fedezni magának. Most Angilában a tízfontos bankhjegyekre is az ő képmása került, ebből az alkalomból születetett ez a kis elemzés is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése