Apai ideál: a Nap

Apák Napja alkalmából tegyünk egy kis körutazást a Nap jegybeli helyzetei közt: milyen apáról álmodunk, milyen apák szeretnénk lenni, ill.mi az ami zavar az apaságban?


KOS Nap

Marsikus, férfias apuka. Alig várja, hogy csemetéjét aktivitásra ösztönözhesse, sportolni, kirándulni vigye. Onnantól érdekes neki az apaság, mikor már együtt játszhat a kicsikkel, és versenyezhet velük. Valószínüleg hamar beíratja a gyermekét is valamilyen sportágra.





BIKA Nap

Vénuszi apuka. Kedves, szeretetreméltó. nem az az otthonról elmászkálós típus. Jó vele összebújni, tévét nézni, vasárnapi ebédeket enni. Probléma inkább kamaszkor körül jelentkezhet, mikor a fiatal már túl vaskalaposnak kezdi találni apuka szilárd konzervatív elveit,

IKREK Nap

Mint a legtöbb Levegő-jegyű apuka, alig várja, amikor már megszólal a kicsi, sőt amikortól érdekes beszélgetéseket lehet vele folytatni. A pelenkacsere még nem az ő világa. Ám, ahogy nyílik a gyerek értelme, szívesen vezeti be a sokszínű világ érdekességeibe. Együtt fedezik fel a technikai kütyük és az Internet számtalan csodáját. Ikrek apuka befolyása alatt a gyermek hamar megtanulhat olvasni, hogy lépést tartson édesapja "mindentudásával".

RÁK Nap


Holdi hatás: az igazi "tyúkanyó" apuka. Pelenkáztat, büfiztet, ringatja és mindenhova legszívesebben magával hurcolná a kicsiket. Előszeretettel terelgeti a gyermekeit, nem okoz neki fáradtságot a gyerekfelügyelet. Minden apróság érdekli a gyerekek életéből. Egyedüli problémája, ha hosszabb időre el kell szakadnia a gyermekeitől pl. a munkája miatt. De ilyenkor is igyekszik részt venni a család életében, ha másképp nem Skype-on keresztül. 
Ahogy nő a gyerek, csak az okoz majd problémát, hogyan váljon le túlféltő szülőjétől.



OROSZLÁN Nap


Az igazi "napocskás" apuka. Egyrészt az Oroszlán apuka szeret a család középpontjában lenni, de ezt nem fegyelmezéssel vagy szigorúsággal éri el, mivel az Oroszlán maga is játékosabb jegy. Inkább különféle programokat, aktivitásokat (Tűz-jegy) szervez a kicsiknek. Vele egy vásárlás, egy főzőcskézés is világraszóló mulatság lesz - csak aztán legyen aki rendbe teszi utánuk a csatateret! :) 
A mai digitális korban, szeret villogni is a csemetéivel, ezért rendszeresen felpakolja akcióikat (képek, videók) a különféle közösségi médiába.




SZŰZ Nap

Merkúri hatás. Felelősséget érez a gyereknevelés iránt. Ám ez sokszor az Oroszlánnal ellentétben nála görcsösségbe megy át. Igyekszik fizikailag mindent megadni a gyermekének, ám a lelkiekkel kissé bajban van. Túl maximalista, túl kritikus lehet, emellett túlaggódó, bár csak a legjobbat akarja, de így sajnos nehéz kibontakoznia mellette a csemetének.Viszont a takarítás, ebédfőzés, ágyazás, mosás, mosogatás stb. feladatokat maradéktalanul elsajátítja a gyermeke. És a továbbtanulás sem opcionális a családban.

MÉRLEG Nap

Vénuszi apuka. Finom, kedves, nem túl határozott.  Sajnos sokszor a saját kényelmét vagy kedvtelését többre becsüli  a gyereknevelés nyűgeinél. Inkább már az értelme nyiladozásától érdekes számára a gyermeke. Hátránya, hogy nem szeret részt venni a konfliktusokban, így a gyereke nem igazán számíthat rá támaszként problémás helyzetekben.

SKORPIÓ Nap

Marsikus - plútói hatás. Férfias, de érzékeny apa. Könnyű megbántani, de ezt nem mutatja ki. Nem tudja könnyedén, humorral venni a dolgokat (ami pedig sokszor szükségeltetik a gyereknevelés során). Miután szilárd jegy, sokszor merev, maximalista elképzelései lehetnek a dolgokról, és erőszakosan is véghez akarja vinni őket. Néha félelmes lehet a gyerekei számára. A gyerekek némileg megkönnyebbülhetnek, mikor kikerülnek a szárnyai alól, és csak érettebb korukban értékelik a szilárd érzelmi hátteret, amit nyújtani tud nekik.


NYILAS Nap


Jupiteri, elfogadó apuka. Szintén tüzes, így szeret akciózni, aktivan tevékenykedni a kölykökkel. Vele igazán élvezet felfedezni a  világot! Kirándulás, sport, utazás, játék,  minden belefér. Ami probléma lehet, kamaszkor felé, hogy a Nyilas apukának mindenről van filozofikus véleménye, amit alkalomadtán terjengősen ki is fejt. Ez egy idő után idegesítheti majd a kamasz gyerekeket.



BAK Nap

Szaturnuszi, fegyelmet, munkát követelő apuka. Nincs lazsálás a családban. Mindenkinek megvan a feladata, amit el kell végeznie, és ezt ellenőrzi is. Emellett viszont valószínüleg nem nagyon vesz részt az apró-cseprő problémákban, mert a saját munkahelyén is teljesítenie kell. Ahogy nőnek a gyerekek egyre fojtogatóbbnak érezhetik az apai elvárásokat, bár tény, hogy nagy tettekre és eredmények elérésére is sarkallhatja őket ezáltal.



VÍZÖNTŐ Nap

Szintén szaturnuszi apuka, némi uránuszi behatással. Nem annyira szigorú, mint a Bak, de azért neki is megvannak a sokszor kimondatlan, merev elvárásai gyermekével szemben. Szintén csak akkor tud igazán közeledni hozzá, mikortól már beszélgetni lehet vele. Szívesen világosítja fel a világ ezernyi csodájáról gyermekét, és mindent kimerítően elmagyaráz neki. Az biztos, hogy vele készülni házi feladattal felér egy újabb (bár talán élvezetesebb) tanórával. Szellemileg mindig kihívást fog jelenteni a csemetéjének. Viszont ahogy a kamaszgyereknek is erősödnek az elvei, sok szócsatára és duzzogásra számíthatunk tőle.

HALAK Nap


Szintén jupiteri apuka, kis neptunuszi behatással. Igazi gyerekbarát. Bár lehet, hogy a gyakorlati teendőkben nem árt segítséget hívni mellé, de nem utasítja el a csecsemőkkel járó feladatokat se. Imádja babusgatni őket. Mivel általában fejlett a képzelőereje, kiváló játszótársa lehet gyermekének. Tipikusan az, aki baromi komolyan veszi  képzeletbeli barátokkal való teadélutánt, vagy simán hagyja kisminkelni magát pár éves kislányától. Kicsit érzékeny, kicsit túlféltő, de igazi érzelmi óvóhelyet biztosít a karja gyermekkorban.




Persze ezek csak azt mutatják meg sarkítva (!), miként éljük meg érzésre apánkat és az apaságot. Az, hogy igazából milyen a viszonyunk a saját édesapánkkal, hogy jövünk ki, azt a IV.házunk és az ő Ascendensének a viszonya árulja el számunkra. Fordítva pedig a mi 5.házunk és a gyermekünk Ascendensének összehasonlítása mutatja meg, milyen igazából a gyermekünk az elvárásainkhoz képest.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése