Star Wars szereplők világa 2. - Hayden Christensen


Szül.:1981. 04.19. Vancouver, Kanada

Szerintem Hayden telitalálat volt Anakin Skywalker szerepére! Nem tudom, ki talált rá, de zseni volt. Első benyomásra éppanyira szépfiú, amennyire nem harmonikus az arca. És Anakinhoz pont ez kellett, egyszerre láttatni a jó és a rossz, a világos és a sötét oldalát.

"Te voltál a Kiválasztott! Azt jövendölték, hogy te majd elpusztítod a Sith-eket, nem pedig hogy csatlakozol hozzájuk. Neked kellett volna egyensúlyt hoznod az Erőbe, nem sötétségbe taszítanod azt!"

/A Sith-ek bosszúja/

Hayden kanadai színész, már 38 éves, 10 évvel fiatalabb Ewan McGregornál (alias Obi-van Kenobi). Hayden Anakin Skywalkert játszotta a Star Wars előzmény-trilógiában. Ez passzol majdnem a filmbeli életkorukkal is, ahol kb.15 év van köztük. Ráadásul életkora pont megegyezett filmbeli életkorával. 



Sajnos Haydennek nem tudni a születési óráját így a déli horoszkópot vesszük alapul








Ami rögtön megfigyelhető, hogy ő is Kos jegyű, mint Ewan McGregor, így teljesen hiteles volt a baráti/bajtársi és egyben vetélytársi viszony eljátszása köztük. Két Kos állandóan legyőzni igyekszik egymást, még ha a legjobb viszonyban is vannak.


De nézzük tovább Hayden képletét! Ami feltűnik, hogy ő is tele van uralmi és egzaltált bolygókkal! Uralmi a Marsa a Kosban, és a Vénusz a Bikában. Egzaltált a Nap a Kosban és a Szaturnusz a Mérlegben. Nem véletlen, hogy karrierje során jelölték már Golden Globe-ra, Screen Actors Guild Award-ra és a Cannes-i fesztiválról is hozott el már díjat. Anakin Skywalker  szerepe népszerűvé tette a közönség előtt. Megkapta kétszer a People magazin "50 legszebb embere" és a "Teen People's 25 Hottest Stars" címkét. A teljesítménye az Episode III-ban megnyerte neki az MTV Movie Award díjat a "Legjobb gonosztevő" kategóriában. 

Személyisége: a harciasság és hősiesség, a szépség és a szerelem, az akaratosság és az egó, és némi  fegyelem keveréke!


Az uralmi Marssal a csatajelenetek és párbajok nagyon jól mentek neki, ezért volt annyira epikus a kettejük párbaja a Mustafaron a filmben: Egy egzaltált Marsú színész egy uralmi Marsúval! Ritka párosítás (hiszen jól tudhatjuk, a legtöbb színész nem igazán erős Marssal büszkélkedhetik). Nem véletlen, hogy a gyakorlásukat is élvezet nézni, ahogy apait-anyait beleadtak a filmre való felkészülés közben is.



"Anakin nyilván berontott volna közéjük, és az sem érdekelte volna, ha közben megsérülhet. És ő fénykard nélkül is olyan gyors és halálos harcos volt, hogy talán még sikerült is volna ártalmatlanná tenni az őröket. De akkor sem lett volna képes feltűnés nélkül intézni a dolgot. Akárhová is ment, a régi mestere útját mintha mindenhol robbanások és holttestek szegélyezték volna. "
/Ahsoka/


Vénusza a Bikában viszont a művészi és szépérzéket hozza neki, meg a szerelmet, ez is jól megmutatkozik a filmben is amikor Anakin a szerelmet választja Padmé Amidalával, a Jedi Rend helyett. Ahogy az életben is megvan a partnere, immár 10 éve, akitől kislánya is született már

.

"A felesége. 
Oly ünnepélyes és csodálatos ez a szó. Nem lenne szabad ennyire féltve őrzött titoknak lennie. Anakin azon tűnödött, vajon mi történne, ha nyíltan bevallaná Yodának, hogy van egy felesége, hogy nem ért egyet az összes önkényes jedi szabállyal a személyes szeretet és kötődés elkerülését illetően, és megkérdezné – tiszteletteljesen persze –, hogy mihez kezd majd ezzel az egésszel. "
/A klónok háborúja/



Plusz a Bika Vénusz hozza a természet szeretetét Haydennek: egy farmot vásárolt Ontario-ban amit saját maga újított fel, és mezőgaszdászkodik is ott. Ezenfelül viszont parfüm és divatmárkák reklámkampányaiban is szerepelt - ez is Vénusz.



Egzaltált Napja a egó előretörését mutatja. Pl.2010-ben beperelt egy tv társaságot az USA Networkot, hogy ellopták az ötletét. A feljebbviteli bíróság döntése neki kedvezett, így sikert aratott. Egzaltált Szaturnusza a Mérlegben a fegyelmet adja ehhez. Még ha a Holdja a Skopióban, megjárja a mélységeket,  amitől igazán át tudta élni Anakin vergődését, elvégre ő itt is elég szélsőségesen ítélik meg.

"És ő a megmentésére indult, dacára az ereiben jegesedő félelemnek. Ettől valódi hős ő. Nem amiatt, aminek a HoloNet nevezi őt; nem Rettenthetetlen Hős, hanem olyasvalaki, aki úrrá lesz rettegésén. 
Belenéz a sárkány szemébe, és még csak nem is lassít." /A Sith-ek bosszúja/

Haydent 1500 (!) más jelentkező közül választották ki Anakin szerepére, ahogy Lucas mondta,  ő választotta Christensent, mert „szükség volt egy színészre, akiben érezzük a jelenlétét a sötét oldalnak.”. Ez lényeges volt, hogy megszilárdítsa a történetet, ahogy Lucas megpróbálta elmondani: a tragikus bukását Anakin Skywalkernek és  felemelkedését  Darth Vadernek. 


Azonban bebörtönözve szívének falai mögött a rettegés sárkánya mocorog, vonaglik és sziszeg. 
Mivel az igazi félelme az, hogy egy univerzumban, ahol még a csillagok is meghalnak, még a legjobb sem lesz soha elég jó.
A sárkány minden éjszaka eszébe juttatja, hogy egy napon majd elveszti Obi-vant is. Elveszti Padmét. Vagy ők veszítik el őt. Minden meghal egyszer, Anakin Skywalker, még a csillagok is kihunynak És mindössze Obi-van vagy Yoda hangjának emléke válaszol ezekre a holt suttogásokra. De néha még azok sem. Minden meghal egyszer… Csupán erre tud gondolni.
Ez a fajta félelem lakozik Anakin Skywalkerben: annak a halott csillagnak a sárkánya. Egy ősi, hideg hang suttogja a szívében: egyszer mindennek vége… 
Napközben nem hallja; csatában, küldetésben vagy miközben beszámol a Jedi Tanács előtt, megfeledkezik erről. De éjszaka… Éjszaka a falak, melyeket ő húzott fel, néha jegesedni kezdenek. Néha megrepedeznek. Éjszaka a kihűlt csillag sárkánya néha belopódzik ezeken a repedéseken, felkúszik az agyába, és majszolni kezdi koponyája belsejét. A sárkány arról suttog, amit Anakin már elveszített. És arról, amit csak ezután fog elveszíteni."
/A Sith-ek bosszúja/



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése