A GYŰRŰK URA ASZTROLÓGIAI SZEMPONTBÓL 1.



A Gyűrűk Ura szereplőinek asztrológiai analógiái

Milliók olvasták, nézték, izgulták végig Tolkien csodálatos meséjét a Hatalom Gyűrűjéről és az igazságért összefogó különböző lények harcáról, majd az előzményér a Hobbitot is. A történetnek szinte mindenki számára van üzenete, ezért is több egyszerű meseregénynél. Az igazi mesék, mítoszok - keletkezzenek bár a Föld bármely táján is -, nem csak történetek, hanem egyetemes igazságokat tartalmazó ősi tudás is megszólal bennük. Sokféle olvasatban, több szinten hordoznak olyan analógiákat, melyek mindig aktuálisak maradnak.


Nincs könnyű helyzetben, aki a Gyűrűk Ura elemzésére vállalkozik, hiszen szimbólumok erdejébe lép be már az első lapon. Ezúttal a szereplők asztrológiai párhuzamainak feltárására és megközelítésére vállalkoztam. Azt szeretném körbejárni, milyen asztrológiai szimbólumok jelentkeznek az egyes karakterek megjelenésében, jellemében, sorsában. Elemzésünkben főleg az állatövi jegyek, és csak időnként a bolygók esszenciális jelentésére támaszkodunk, hogy megvilágítsuk, melyik asztrológiai elem, vagy elemkombináció fejezi ki legjobban az illető karaktert, ill. fordítva, mely karaktwer, mely asztrológiai kombináció reprezentánsa lehetne.

Előrebocsátom, hogy ezek a megfeleltetések korántsem kizárólagosak. Többféle, másféle megközelítése is lehetséges az elgondolásnak, lehet játszani a gondolattal: mi lenne, ha...?

folyt.köv.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése