J.R.R. Tolkien horoszkópja

J.R.R. Tolkien a Gyűrűk Ura, a Hobbit és más művek szerzője január 3-án született, 1892-ben Bloemfontein, South Africa.


Tolkien professzor Bak jegyű volt, Szűz Ascendenssel - ez rögtön meg is magyarázza nekünk, hogy tudott negyven évet eltölteni azzal, ahogy aprólékosan kidolgozta Középfölde világát. Még a holdjárásokat is összepasszította utólag, nehogy ellentmondás legyen a történetében!
Halak Holdja pedig rögtön hozza a kellő fantáziát mindehhez.






Merkúrja, mint a születési uralkodója és az írás természetes ura, a képletében a Bak legelején áll. A Bakban ugyan elvileg nem állna sehogy a Merkúr, de pont az elején van egy terminusa (ezért is érdemes ismerni a méltóságokat!), ez jelzi az íráskészségét és szeretetét (irodalmi körük is volt C.S.Lewiss-szel és másokkal). Ők adták az olvasóközönségét is elöször (l. a 11.h.ura a Descendens mellett).
A jól álló Merkúr biztosította a nyelvek iránti erős érdeklődésédt (nyevészprofesszor volt Leeds-ben és Oxfordban.
Kinézetre is a Föld elem hideg-száraz jellemzője dominál benne (Szűz, Bak).
Képletkontúrilag egyből látható, hogy a legtöbb bolygója a horizont alatt van, így az egy visszahúzódóbb alkatot ad és írásai is igazán a halála után lettek sikeresek.
Érdekes módon, a Tűz jegyekben egyetlen bolygója sincs, sem horoszkópeleme, így az életvidámság hiányzott belőle, talán ezért is tudott elmerülni ennyire egy saját maga által alkotott világban. Neki ez volt az öröm az életben. A többi elem: Víz, Föld, Levegő egyforma mértékben voltak jelen a személyiségében.
Ezzel együtt a nyugati térfél is erős nála, ami arra utal, hogy szívesen foglalkozott másokkal is, figyelt rájuk (talán ezért nem lett begubózott szobatudós). Barátai, gyermekei, felesége mindig számíthattak rá (a fennmaradó idejében foglalkozott csak a saját világával). Tulajdonképpen a Hobbitot is gyermekei kérésére írta "esti mesének".


Bár a születési uralkodójának "csak" egy terminusa van, épp elég erős bolygó van a képletében ahhoz, hogy ne csak az I. világháborút, majdan felesége halálát élje túl, hanem szívósan kiküzdje magának az egyetemi és irodalmi munkásságáért az elismerést (egzaltált Szaturnusz a Mérlegben, uralmi Mars a Skorpióban, uralmi Jupiter a Halakban, terminus szerinti Vénusz a Vízöntőben).
Ebben segítette a Változó dinamika túlsúlya is, amely a rugalmasságot biztosította számára. Ez szerencsére egybecsengett a sorsával is, miután a hanyatló házak képviseltetik magukat inkább a képletében, így engedte, hogy a sors sodorja és tegye a helyére, ahova nagyszerűen oda is illett.
A születési uralkodója a 4.házába esik, ami elsősorban a család, a haza fontosságát mutatja (nem véletlen, hogy bár Dél-Afrikában született, az életét Angliában élte le). Az 5.ház pedig, ami a hobbi, az alkotás háza, annak az uralkodója az 1.házába esik, mutatva, hogy elsősorban a saját kedvtelésére alkotott, de azt is, hogy ő úgy élte meg, a regényalakjai akarnak megjelenni általa, nem ő faragja ki őket az anyagból. Ahogy mesélte: Faramir alakja is egyszercsak megjelent a Gyűrűk Urában és ott sétált Ithilia fái alatt - és ha már ott volt, kellett vele kezdeni valamit...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése