Fényszögek kiegészítés

Mivel ritkán fordul elő pontos fényszög kapcsolat, ezért itt jönnek képbe az orbiszok. Például egy 92 fokos kvadrát 2 foknyi pontatlanságot mutat, de még is kvadrátnak számít. De mint , egyszerűbb a bolygók orbiszait mérni, nem a fényszögekét.

Ami a lényeges ebben, hogy csak azok a bolygók lépnek fényszög kapcsolatba egymással, amelyek benne vannak az orbiszban. Általában a Napnak és a Holdnak van nagyobb orbisza.


A másik pedig az, hogy közeledő vagy távolodó egy fényszög. Ezt onnan tudjuk megállapítani, hogy a bolygók napi átlagsebességét kell mindig nézni. Mindig a gyorsabb, aki kezdeményez, ő akar valamit a lassabb bolygótól, ő az érdekelt fél, ő az, aki közeledhet a lassabbhoz, vagy éppen távolodhat tőle.


Applikációnak hívjuk, ha közelednek a bolygók egymáshoz és szeparációnak, ha távolodnak. Közeledni lassabb bolygó akkor tud, hogy ha például retrográd lesz, ennek vannak fajtái: kölcsönös közeledés, kölcsönös távolodás, stb., ebbe most nem megyünk bele. A lényeg az, hogy ezt azért fontos megállapítani, mert a közeledő fényszögek azt jelölik, hogy az életben erősödik az a tendencia, amit a két bolygó jelent, illetve a köztük fennálló fényszög, míg a távolodó fényszögek az élet során gyengülő tendenciát mutatnak.

Megtalálsz a Facebookon is, első könyvem pedig itt veheted meg. 




A horoszkóp nem csak egy kifeszített pillanatképként értelmezhető, hanem a bolygók mozgási irányát és sebességét is figyelembe vesszük. A közeledés ily módon, mint erősödő tendencia, egy megtanulandó életfeladatot, vagy képességet jelöl, vagy lehetőséget, míg a távolodás az, hogy idővel magunk mögött hagyjuk ezt a viszonyulást.

Az egzaktság az, amiről még fontos szót ejteni. A modern asztrológiában az egzaktság annyit jelent, hogy ugyanazon a fokon állnak (partill) 10°20'-ről aspektál egy bolygó egy másik jegyben egy 10°50'-en álló bolygót. Igazából az egzaktság ennél sokkal konkrétabb a régiek szerint. Egész pontosan öt ívpercet jelent (0°05'), akkor igazán egzakt, ha csak 5 ívperc távolság van közöttük. Hogy értsétek: Az egyik bolygó áll 10°45'-en, a másik pedig 10°40'-en vagy 10°50'-en. Ha ennél több van köztük, akkor már vagy közeledik, vagy távolodik a két bolygó egymástól.


És itt kell szót ejtenünk még egyszer a stacioner bolygókról is. A stacioner az álló bolygó, vagy legalábbis úgy látszik. Ez általában megfordulások előtt van, a retrográdba vagy a direktbe fordulás előtt, de úgy , hogy majdnem 0 fokos sebességű égitest. Ez a leglassabb bolygó ezért az összeshez képest, egy stacioner bolygó soha nem tud közeledni, csak ezt tudja aspektálni a többi bolygó, erre figyelni kell.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése