BACK TO SCHOOL

 
MERKÚR SZEREPE A GYEREKEK KÉPLETÉBEN

Kezdjük azzal, hogy a Merkúr, mint bolygó az ősminőségek szerint a hideg és száraz elemekből épül fel. Ezért mondhatjuk, hogy föld elemű bolygó. Vagyis kedvez a racionális gondolkodásnak, mivel a hideg minőség a befelé fordulást (összpontosítást) szimbolizálja, a száraz minőség pedig a strukturáltságot. Tehát akinek jól áll a Merkúrja az jó absztraháló képességű, szigorúan elvont gondolkodásra képes. És még ezekhez jönnek az ún. méltóságok, hogy az egyes jegyekben hogy érzi magát a Merkúr, milyen potenciálokat rejteget, illetve, hogy a jegy ura amelyben a Merkúr áll az, hogy áll a gyermek képletében?

Nézzük akkor most az egyes elemű jegyekben hogy érzi magát ez a bolygó?


TŰZ JEGYEKBEN


A tűz elem a száraz és meleg ősminőségekből épül fel. A száraz (strukturált, rendszerezett) minőséggel passzol a Merkúr, ahogy az előbb láttuk, de a meleggel, ami kiáradás, szétáradás, azzal nem annyira. Ezért nem is ezekben a jegyekben van toppon a Merkúr. Érdemes ezért a tűz jegyű Merkúrú gyerekeknél valamiféle aktivitással összepasszítani a tanulást, pl. hadd járkáljon közben, vagy táncikálás közben memorizáljon ill. mint egy Nyilas ismerősöm, aki még az egyetemi vizsgáira is a villamoson zötykölödve tudott csak tanulni. Tanulhat a szabadban is, ne kényszerítsük mindenképp a négy fal közé! A versenyszellemükre is mindig lehet hatni, mert ők is hatni akarnak a tudásukkal! :)


A Kos jegyében : nincs méltósága (kivéve a Kos 13-20°-a közt levő Merkúrt, mert annak van egy kicsi, kb.40 %-os). Tehát az ilyen gyermek a tűz elem hatására temperamentumos lesz ugyan és ami a szívén az a száján, mint tudjuk, de a gondolkodása túl kapkodó, túl gyors, a kardinális jegy miatt nehezen marad meg egy témánál , mindig az újdonságok érdeklik. Új, izgalmas dolgok felcsillantásával, esetleg aktivitással lehet tanulásra bírni (ha ezt megtanulod utána még játszhatsz kicsit, stb.).

 Marsikus hatás: versenyezni akar, első lenni mindenben, legyőzni a többieket a tudásával.

L. Albert Einstein (tudós), Adolf Hitler (politikus), Mark Zuckerberg (informatikus, FB guru)



Az Oroszlán jegyében a 18-27° között levő Merkúr az ami kap egy kis potenciált, ha itt van a gyermek Merkúrja, könnyebben tanul, ha nincs, akkor többek kell belefektetnie a tanulásba. De mivel az Oroszlán szilárd jegy, ezért jobban hajlama van a kitartó vagy elmélyedősebb tanulásra, de nagyon ő sem erőlködik, viszont Oroszlán Merkúrral hangereje aztán van neki, ajánlható, hogy eressze ki időnként (színjátszás, hangoskodás, éneklés, sportversenyek stb.). Főleg ha sok dicséret éri, akkor kezelhetőbb, az Oroszlán Merkúrt mindig dicsérjük meg az eszéért!

Nap hatás: villogni akar megszerzett tudásával.

L. Tóth Zoltán (sportedző), Barack Obama (politikus), Michael Jackson (énekes)


A Nyilas Merkúr ilyen szempontból rosszabb helyzetben van, mert a Nyilasban a Merkúr romlásban van alapjáraton (kivéve, ha 17-22°-on van, akkor eleinte ígéretesnek tűnik tanulás szempontjából a gyerek, de egy idő után lelankad az érdeklődése), ami nem azt jelenti, hogy hülye lenne, de nagyjából csak azzal fog foglalkozni ami érdekli, és azzal is a maga különleges, csapongó módján. Nem biztos, hogy az a tipikus diplomahalmozó emberke lesz, de  ha valami megragadja a fantáziáját, abba filozófiai mélységekig bele tudja ásni magát. Viszont mesélni, sztorizgatni nagyon tud! Fogalmazásai tele lesznek szép, hosszú körmondatokkal. Kérjük hát meg, hogy kiszínezve ugyan, de mesélje el mit tanult a suliban és bár olyan fantasy történetet kapunk amitől szemünk-szánk eláll, viszont benne lesz valahol megbújva a tananyag is jó esetben. Tanítóját, tanárját is figyelmeztethetjük, ha a gyerek "mesélni kezd" azt ne hazudozásnak fogja föl, hanem csak a gazdag, szertelen fantáziájának.


Jupiteri hatás: filozófia, szellemiség, politika ami átszínezheti az érdeklődését.


L. Szepes Mária (író), Kalo Jenő (asztrológus), Kozma András (zenész)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése