Kérdezd a csillagokat! - Horary, avagy kérdőasztrológia 6.

Akkor, hogy is épül föl egy képlet? 

Tehát az elemeiről a kérdőasztrológiának, a képletnek. Tehát ugye van egy időpontunk, felállítunk rá a képletet, majdnem nagyjából úgy néz ki, mint a radix képlet egy nagyon fontos kitétellel, hogy ugye mindig arra a helyre állítjuk fel, ahol az asztrológus van, tehát ha Budapesten van, akkor Budapesten, ha máshol akkor máshol, teljesen mindegy, hogy a kérdező honnan kérdez, ha a világ másik tájáról, Timbuktuból akkor is Budapestre fogjuk felállítani egy. 



Kettő, lényeg az, hogy Regiomontanus házrendszert használunk. Tehát a kérdőasztrológia a kezdetektől kezdve, tehát mióta Regimontanus kitalálta, ezt a házrendszert használja, valamiért ez jobban bevált, mint a Placidus házrendszer, azt a radixnak hagyjuk meg. Láttok még majd olyanokat táblázatokban, hogy longitudo, latitudo, deklináció, ezeket majd még fogjuk venni a bolygóknál, fényszögeknél. A longitudo az hosszúsági fokot jelent, a latitudo azt, hogy milyen mértékben tér el az ekliptika síkjától az adott bolygó, illetve a deklináció a planéta helyzete az égi egyenlítőhöz képest, tehát ez is egy ilyen kitérést jelent. Ezt a régiek jobban figyelembe vették, mi már kevésbé számolgatjuk vagy nézegetjük, bár hordoz ez is bizonyos mellékinformációkat.




De mi az, ami a fő a képletben?


Tulajdonképpen a legfontosabb a Hold járása, mert Ő az ige, a cselekvés. Mi történik, azt mindig a Holdból, elsősorban a Hold helyzetéből, fényszögeiből, stb. állapítjuk meg. Ugye az aszcendens lesz mindig a kérdező. Az aszcendens jegyének ura a kérdező egyik szignifikátora, majd erről mindjárt beszélünk, és a másik szignifikátora, a társszignifikátor minden egyes esetben a Hold lesz. Tehát a Hold az jelöl majd a cselekvést is, jelöli a kérdező társszignifikátorát, tehát ugyanúgy a kérdezőt jelöli, mint az aszcendens ura, de inkább a lelki részét, és a főneveket pedig a planéták fogják betölteni, ők a szignifikátorok, ők azok, amik valamiket jelölnek, vagy valakiket. A jegyek azok pedig a melléknevek. 


Tehát van igénk, az a Hold, a főnevek a planéták és a melléknevek a jegyek. Hogy milyenek ezek a planéták, hogy viselkednek, hol tartózkodnak a bolygók az egyfajta minőségjelző lesz. Ezen kívül a jegyek bizonyos kivételes kérdéseknél, kivételesebb kérdéseknél jelölhetnek például keresési képletekben helyeket, irányokat; betegségeknél pedig testrészeket, betegségeket. A planétákat tudni kell, hogy mindig káldeusi sorrendben használjuk vagy soroljuk fel, tehát abban használjuk. A káldeusi sorrend az a Szaturnusz, Jupiter, Mars, Nap, Vénusz, Merkúr, Hold. Ezt kell megjegyezni, tehát nem a Nappal indít, mint a mai sorrendek. A házak pedig az élet területei lesznek, ők amik szignifikálnak, tehát a jelölendő dolgok lesznek és az ő jelölőik, a szignifikátorok a bolygók, amik ugye uralják azt a házat. 


Na, most mi a legfontosabb ezért a kérdő képletben, mindennek az alapja, Alfája és Omegája a szignifikátor választás, azaz jelölő választás. Tehát a lényeg, hogy jól találjuk meg a kérdezett témához tartozó házat, tehát életterületet, és annak az uralkodó bolygóját. 

Nagyon fontos különbség ezért a radixhoz képest, hogy a kérdő képletben mindig a ház urát vesszük figyelembe, a házban tartózkodó bolygókat szinte egyáltalán nem, vagy csak kivételes esetekben és akkor is csak ilyen mellékszerepben. 



Viszont, ha megtaláljuk a kérdéshez tartozó házat, tehát be tudjuk sorolni, hogy az melyik életterülethez tartozik, utána megnézzük, hogy ennek a háznak a csúcsa melyik jegybe esik, a többi minket nem érdekel, tehát ez is eltérhet a radixtól. Teljesen mindegy, hogy még beleesik a következő jegynek is a fele vagy háromnegyede, nem érdekes, minket csak az érdekel, ha csak 1 foknyira kezdődik egy, tehát a Nyilas 29-ik fokán kezdődik az a ház, amit keresünk, az az életterület, akkor mi bizony a Jupiterrel fogunk számolni, és hiába esik bele abba, mondjuk a Bak 25-ik fokán kezdődik a következő ház, tehát a Bak nagy része esik bele, az minket abszolút nem érdekel. Egy esetben érdekel, ha bezárt jegy lesz az a jegy, tehát mondjuk a Bak, amit mondtunk az előbb. Tehát Nyilasban kezdődik a ház, benne van még a Bak és majd a Vízöntőben kezdődik a következő ház, akkor a Baknak lesz egy fontos funkciója az ő szignifikátorának is. És akkor ugye ennek a jegyura, amit mondtam, tehát a házcsúcs jegyura az lesz a szignifikátorunk. 

Ahogy az előbb is a káldeusi sorrendben elmondtam, csak és kizárólag hagyományos bolygókat, a hét hagyományos bolygót használjuk a Szaturnuszig bezárólag jelölőnek, tehát főnévnek. Na, most ugye hát ott az Uránusz, a Neptunusz és a Plútó, mit csinálunk velük? Teljesen nem hagyjuk figyelmen kívül, de jelölők nem lehetnek, arra vigyázni kell. Tehát itt nincs olyan, hogy a Skorpiónak az ura az Plútó legyen; vagy a Halaké a Neptunusz, egyáltalán nem lehet. Ezek inkább ilyen állapotokat, lelkiállapotokat vagy pedig bizonyos helyzeteket jelölnek, vagy tulajdonságokat és ezt így beledolgozzuk a kérdésbe, ha fontos helyen állnak. 


Tehát például így az Uránusz az a hirtelenség, a válás, a szakítás, hirtelen változásoknak, vagy például betegségeknél a vírusos betegségeknek lehet jelölője, ha kapcsolatban van az adott témával, ha nincs kapcsolatban akkor nem érdekes. 


A Neptunusz az ugye mindig ködös, ilyen homályos helyzetek, illetve hát ez a csalódik, reménykedik és csalódik a kedves kérdező általában, hogy ha teszem azt az adott kérdés, vagy az ő szignifikátora vagy a kérdés szignifikátora mondjuk együtt áll a Neptunnal. 


Illetve a Plútó van még, ami hát egyfajta rögeszmés magatartásra utal, tehát ahol a Plútó van, ha az fontos a kérdés szempontjából, mint mondtam, akkor a kérdező ott tartja a rögeszméjét, tehát szinte már rögeszmésen rá van kattanva arra dologra.


----------------

Megtalálsz a Facebookon is, első könyvem pedig itt veheted meg. 

1 megjegyzés: